iPhone batterij vervangen

iPhone batterij vervangen

Alles wat je moeten weten over je iPhone batterij. Is ze aan vervanging toe of niet dat ontdek je hier!

Een tijd terug kwam Apple in de kijker te staan door gesjoemel met de batterijen van hun iPhones. Bewust werden batterijen trager gemaakt waardoor vele modellen zoals de iPhone 5 tot en met 7 vaak uitvielen bij hogere belasting. Het verspringen in percentage was ook een van de gevolgen. Kortom kon je niet meer vertrouwen op je batterij wanneer je niet bij de lader stond. 

Welke iPhones ondervonden dit probleem?

Voornamelijk ging het om de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE.
De iPhone 7 en iPhone 7 Plus hebben sinds eind 2018 ook dit probleem . Momenteel zijn er vanaf de iPhone 8 en hoger nog geen grote klachten ondervonden. Natuurlijk kan dit toekomstgericht wel voorvallen. Vaak gebeurt dit bij iPhones die hun garantietermijn hebben overschreden en al veel cyclussen hebben doorstaan. 

Moet mijn batterij vervangen worden?

Apple heeft in de nieuwste iOS software een functie toegevoegd die de conditie van je batterij aangeeft. Je kan dit raadplegen via instellingen – batterij menu. Op deze manier zie je al snel of je batterij nog in goede staat is. Een algemene regel: valt je batterij onder 80% conditie dan zal je vaak volgende problemen tegenkomen:

– batterij loopt snel leeg
– batterijpercentage verspringt
– toestel valt plots uit, na soft-reset heeft het weer een hoger percentage dan 1%.
– batterij laadt traag op

Let op dat 80% een indicatie is. Het kan goed zijn dat je batterij met een hogere batterijconditie nog steeds problemen vertoont waardoor ze vervangen moet worden. 

Bovendien moet je rekening houden met het volgende. Apple heeft vanaf de iPhone X en latere toestellen zijn batterijen voorzien van een codering. Wanneer je een batterij laat vervangen door een derde partij verlies je de functie om je batterijprestaties te meten via de instellingen van de iPhone zelf. Ook al plaatst men een originele Apple batterij. Dit komt doordat de batterij rechtstreeks is gekoppeld met het moederbord en geactiveerd dient te worden via apparatuur dat enkel beschikbaar is via Apple. Meer informatie hierover lees je in een artikel van ifixit. Via externe software tools zoals Coconutbattery kunnen de prestaties nog wel uitgemeten worden (in volgende alinea meer hierover). Buiten het meten van de batterij prestaties op de iPhone zal een nieuwe batterij wel perfect werken. Het wordt dus meer gebruikt om de consument af te schrikken voor een reparatie bij een 3de partij. Op deze manier tracht men herstellingen via de officiële weg aan te moedigen. Echter blijft daar het probleem dat een herstelling langer duurt en een afspraak inplannen vaak lang kan duren. 

Batterijstatus zelf controleren, hoe?

Ben je een mac gebruiker dan kan je via google “CoconutBattery” installeren. Deze tool laat je toe de iPhone een volledige diagnose te bezorgen.
Basiswaarden die aangeven dat je batterij aan vervanging toe is. 

– Designcapaciteit: <80
– Cyclussen: >700

Ja, mijn batterij is versleten. Wat nu?

Scoor je laag via CoconutBattery dan zal je batterij een duidelijk verschil geven wanneer je ze laat vervangen.

Niet helemaal zeker? Bij Fonifix kan je jouw batterij herstellen met garantie. Dit wil zeggen dat wanneer de batterij geen oplossing biedt, je kan langskomen voor een terugbetaling.